15 SNELLE TIPS VOOR JE BEGINT MET PLANNEN

Naast een trouwjurk kiezen, moet je ook een volledige trouwfeest plannen. Je geeft letterlijk het feest van je leven. Weet waar je rekening mee moet houden en lees hier 15 belangrijke tips om jouw trouw vlotter te plannen.

1 BUDGET

We zouden allemaal willen trouwen op een strand aan een helder blauwe zee en al onze geliefden laten overvliegen maar helaas is dit niet iedereen zijn realiteit. Uw huwelijksbudget is daarom waarschijnlijk 1 van de belangrijkste factoren voor veel van uw beslissingen bij het plannen van je huwelijk, dus dit zou een van de eerste dingen moeten zijn die u beslist.  In vele culturen dragen de gezinsleden zoals bv. de ouders een bijdrage, wees transparant met hen over wat ze graag willen uitgeven en zorg steeds voor een plan B. Indien zij om welke reden deze bijdrage toch niet kunnen leveren, moet je niet stressen dat alles in elkaar valt. Als u zelf de rekening betaald, is het tijd om eens goed naar uw financiën te kijken. Zodra je dat ene magische getal hebt, blijf erbij! Als bruidsstyiliste zie ik vaak dat heel veel bruiden vér over hun budget zitten. Meer spenderen dan wat je werkelijk hebt is nooit slim. Niet bij een verhuis, niet bij een verjaardagscadeau en ook niet bij een huwelijk. Het is aangeraden om steeds bij je budget te blijven. Voor elk budget kan je een trouwfeest heel mooi maken. Indien je geld leent voor je trouwfeest, zorg voor een realistisch afbetalingsplan. Op deze manier begint je huwelijk zorgeloos.  

2 PRIORITEITEN

Ga zitten met je partner en bepaal wat de drie belangrijkste aspecten van je bruiloft zullen zijn. Is het eten en drinken? De locatie of een specifieke trouwdatum? Jouw droom trouwjurk? Een bepaalde huwelijksfotograaf of die éne live band? Geef prioriteit aan de details die jij als belangrijk acht en wees bereid om een compromis te sluiten over de rest. Dit helpt u om binnen uw budget te blijven.

3 TROUWSSTIJL

Er is zoveel keus en toch lijkt alles hetzelfde! Zoek een paar bronnen die je het leukst vindt – op Pinterest, Instagram- en begin met te zoeken naar wat jullie stijl is. Een goed idee hebben van het type trouwstijl dat u wilt, helpt je enorm bij het kiezen van je diensten. To set the vibe, kan je steeds een moodboard maken. 

4 PLANNING 

CHECKLISTS! U kunt checklists, spreadsheets, Word / Excel / Google Docs gebruiken of pen en papier —eigenlijk alles— zolang u al uw gedachten, budgetten, cijfers enz. op één plek kunt verzamelen. Dit geeft je een overzichtelijk beeld van wat je allemaal kan verwachten, wat je nog allemaal te doen hebt, of je nog binnen je budget zit en je kan snel aan de alarmbel trekken als het allemaal teveel wordt. 

5 DIY

Heel vaak willen bruidjes besparen en gaan ze zelf uit handen met verschillende DIY tricks. Als je toch kiest voor DO IT YOURSELF bedankjes, decoratie, .. Goedkoop is vaak duurkoop. Een DIY voor een trouwfeest snel misgaan door het werk te onderschatten, een gebrek aan tijd en onverwachte gebeurtenissen. Doe dus zeker goed je research en vergelijk zeker verschillende diensten zodat je het eventueel toch uit handen kan geven.

6 DRAAIBOEK

Als je veel verschillende diensten hebt, is een miscommunicatie snel gebeurd. Ik raad ten sterkste aan om gebruik te maken van een draaiboek. Deze kan je zelf of samen met je gastvrouw of diensten invullen. Zo weet iedereen precies wanneer er wat van zich verwacht wordt. Al onze bruidjes kunnen gebruik maken van een download van ons draaiboek. Download de jouwe gratis hier.

7 PARTNER

Bij die planning hoort ook een goede taakverdeling tussen jou en je partner. Als vrouwzijnde durven we vaak alle verantwoordelijkheid op ons te nemen en vallen we liever terug op onze bruidsmeisjes, want zij begrijpen soms beter wat je wilt. Probeer steeds wel je partner in het proces te betrekken. Jullie vieren althans jullie liefde en het is het ultieme begin van een eindeloze periode. Geef hem kleine taken en laat hem ook speciaal voelen dat hij ook zijn bijdrage heeft gehad aan deze speciale dag. Het maakt alles zoveel leuker als jullie samen beslissingen kunnen nemen. Ook mannen dromen van hun trouwdag en zijn meestal heel zenuwachtig (ookal geven ze het niet graag toe). 

8 LET THINGS HAPPEN

Ondanks dat ik een draaiboek aanraad, is het vanzelfsprekend dat niet alles loopt zoals we willen. Sta open voor onverwachte gebeurtenissen. Op je trouwdag zet je best je gedachten op nul en hou je niet teveel vast aan planning, je kan best alles uit handen geven en genieten van jou en je partner. Het is het begin van een enorm speciaal moment en er is niets beter dan een huwelijk. Eerlijk gezegd zullen uw gasten niet merken of uw tafellopers 1cm te kort zijn of dat de hapjes 15 minuten te laat zijn. De moment dat je helemaal bent klaargemaakt en klaar bent voor jouw big entree, laat je best alle kleine dingen los. Wees aanwezig in het moment en voel de liefde – je gaat trouwen (screaming) !

9 UITGENODIGDE

In vele culturen is het normaal om een grote trouwfeest te geven maar vroeger waren trouwfeesten vele goedkoper dan nu. Tegenwoordig betaal je al snel per persoon. De keuze van vrienden en familie die je vraagt om deel uit te maken van uw huwelijksfeest overleg je dus best met je partner om te beslissen welke grootte huwelijksfeest het beste werkt voor jullie twee, rekening houdend met de kosten die gepaard gaan met deze speciale verantwoordelijkheid. Bedenk eens wie je echt naast je wilt hebben tijdens deze speciale en emotionele gelegenheid.

10 GUESTLIST

Een gastenlijst is dus zeker niet te missen en zeker 1 van de 1ste stappen in het hele proces. Het is een enorme grote beslissing die invloed zal hebben op jouw locatie en budget. Ga zitten met uw partner en belangrijke familieleden om een wensenlijst met huwelijksgasten samen te stellen. De kans is groot dat je wat moet bezuinigen. U moet ook beslissen of u kinderen uitnodigt en aan wie een plus-one wordt toegekend. Wees transparant met jouw uitgenodigde hierover. 

11 DIENSTEN & CONTRACTEN

Je hebt vast al jouw favoriete diensten in je hoofd. Vergelijk enkele diensten met elkaar en kijk bij welke dienst jij jouw het beste voelt. Vergelijk niet teveel diensten met elkaar want dan geraak je overweldigd met informatie. Voor je een dienst vastlegt, is er 1 aspect waar je steeds rekening mee moet houden: contracten. Dit is zo belangrijk! Voordat je beiden akkoord gaat, dien je jouw contract steeds goed te bekijken. Zorg ervoor dat alle details correct zijn – inclusief datum, locatie, tijd van het evenement, aanbetalingen en andere kosten – en lees belangrijke clausules, zoals het betalings- en annuleringsbeleid – voordat u iets ondertekent. Zo voorkom je miscommunicatie en weten beide partijen wat ze van elkaar kunnen verwachten. 

12 TIME-OFF 

Een trouw plannen kan heel veel tijd en energie in beslag nemen. Dit komt met de nodige stress. Het is menselijk dat je stress sneller durft af te reageren op zij die rondom jou zijn en waar jij je het comfortabelst bij voelt. Durf daarom, voor jou mentale rust, een dag of twee per week niet te denken aan trouwfeesten/ plannen of alles wat hierom draait. Zorg ervoor dat je wat tijd voor jou en je partner vrijmaakt om gewoon samen te zijn en alles behalve aan huwelijksplannen te doen. Geloof me, je hebt de pauze nodig! 

Ook een week of twee voor de trouw is het aangeraden om alles geregeld te hebben. Als je kunt, kan je ervoor zorgen dat alle last-minute details al zijn ingevuld, waardoor de dagen voorafgaand aan de bruiloft veel minder stressvol zijn. Als u de week vrij neemt van uw werk vóór uw daadwerkelijke huwelijksdatum, probeer deze periode te gebruiken om te genieten van je laatste dagen thuis. 

13 GASTVROUW 

Het inhuren van een professional om toezicht te houden op de dag van de details kan je zoveel rust geven. Ze houden leveranciers voor u in de gaten, houden het schema in de gaten en helpen u op het laatste moment met details en on-site taken waar u simpelweg geen tijd voor heeft terwijl u zich klaarmaakt en bezig bent met genieten. Er komt snel een blog van alle verschillende gastvrouwen en diensten die wij zeker aanraden! Stay up to date! 

14 TRADITIES 

Je bruiloft zou helemaal om jullie twee moeten draaien als koppel. In vele culturen kan dit moeilijk zijn. Als bepaalde tradities je ongemakkelijk maken, je verouderd laten voelen of gewoon niet jouw stijl zijn, neem ze dan gewoon niet op tijdens je trouwdag. Tradities zijn mooi, maar alleen als ze betekenis voor je hebben. Indien er toch een traditie is van jouw man die jij niet zo graag hebt. Probeer hierin transparant en eerlijk in te zijn. Probeer dan een middenweg te vinden die jullie beiden goed vinden. Vergeet niet dat het ook zijn trouwfeest is. 

15 JOUW BRUIDSJURK

Last but not least, THE DRESS, probeer op voorhand verschillende stijlen te zoeken van wat jij mooi vind. Screenshots – screenshots – screenshots, je kan niet teveel inspiratie opslaan. Maar let op! Hou je hier niet aanvast. Als bruidsstyliste kan ik als beste raad geven dat je het best openstaat voor verschillende dingen. Vaak komen bruidjes in de winkel en hebben zij een bepaalde stijl in gedachte! Geweldig natuurlijk maar soms niet even realistisch. Sta open om verschillende stijlen te proberen, zo weet je zeker wat jou wél en ook wat jou helemaal niet mooi staat. Wat bij iemand anders mooi staat kan jij bij jezelf misschien toch niet graag zien, of andersom! 🙂 Lees hier onze bruidsjurk blog www.shebridalhouse.be/blog-bruidsjurk

Recente bridal posts

JOUW DROOMJURK VOLLEDIG OP MAAT

Als je dit leest, weet je vast wel dat in onze Bridal House het mogelijk is om jouw trouwjurk te huren of te kopen. Indien een koopjurk in jouw budget valt, lees zeker verder.

15 SNELLE TIPS VOOR JE BEGINT MET PLANNEN

Naast een trouwjurk kiezen, moet je ook een volledige trouwfeest plannen. Je geeft letterlijk het feest van je leven. Weet waar je rekening mee moet houden en lees hier 15 belangrijke tips om jouw trouw vlotter te plannen.

BASIC Q&A’S VÓÓR JE JOUW DROOMJURK KOOPT

Ik kan het raden, je hebt waarschijnlijk -yes- gezegd tegen de liefde van je leven maar nog geen -yes to the dress-. Een trouwjurk kopen is een hele inspanning. Hieronder vind je enkele vragen die hoogstwaarschijnlijk al door jouw hoofd zijn gespookt…